Jødene i Ukraina roper om hjelp

Familien Fil tok på seg fintøyet og rømte i full fart fra byen Debaltseve før den omtrent ble jevnet med jorden.

Exodus Nord har i over 10 år samarbeidet med organisasjonen "People Who Care" i Ukraina, og har hjulpet flere hundre jøder med penger til pass, visum, medisiner og annet nødvendig.

De er overveldet av takknemlighet når de hører at det er kristne skandinavere som hjelper dem.

Hjelp til immigrasjon

Familien Kriyak fra byen Debaltzevo i Ukraina takker Exodus Nord for hjelpen.Flesteparten av innbyggerne i byen forsøkte å flykte før de verste krigshandlingene brøt ut. Kaos, panikk og overlessede kjøretøy preget den massive flyktningestrømmen. Alle veiene ble beskutt av soldater fra begge sider. Jorder og kjerreveier var minelagt. Risikoen for å miste livet var like stor for dem som flyktet som for dem som ble igjen. " Men hvis vi må dø, vil vi heller gjøre det på vei mot frihet", tenkte Aleksey og Svetlana.


De håpet at krigen ville spare det vakre huset deres, men de har ikke noe hus å vende tilbake til lenger. Pengene familien klarte å ta med seg ble fort brukt opp på å leie et sted å bo, mat, klær og andre nødvendigheter. Nå takker de Exodus Nord og alle giverne for at de har gjort det mulig for dem å reise til Israel. MANGE HUNDRE JØDER I LIKNENDE SITUASJON STÅR I KØ FOR Å FÅ HJELP.

Familien Peltz og Plost fra Donetsk har mistet sine virksomheter og alt de eide. Ingen av disse familiene hadde nok midler til å få endene til å møtes. De ble fraktet bort fra okkupert land, fattige og frustrerte. Den endelige utreisen fra Donetsk var en stor risiko å ta, for det var skyting og kamper, men det var en start på vei mot deres hjemland, Israel.

Familien Peltz og Plost fra Donetsk har mistet sine virksomheter og alt de eide. Ingen av disse familiene hadde nok midler til å få endene til å møtes. De ble fraktet bort fra okkupert land, fattige og frustrerte. Den endelige utreisen fra Donetsk var en stor risiko å ta, for det var skyting og kamper, men det var en start på vei mot deres hjemland, Israel.

Kristne organisasjoner har nådd ut til disse menneskene, og gitt dem en hjelpende hånd. Støtten fra Exodus Nord var et glimt av håp for dem, og en gjenoppliving av deres tillit til folks vennlighet og gjensidig hjelp i vanskelige tider. Giverne har støttet immigrantene i den mest tragiske tiden av deres liv. Tusen takk.

Kristne organisasjoner har nådd ut til disse menneskene, og gitt dem en hjelpende hånd. Støtten fra Exodus Nord var et glimt av håp for dem, og en gjenoppliving av deres tillit til folks vennlighet og gjensidig hjelp i vanskelige tider. Giverne har støttet immigrantene i den mest tragiske tiden av deres liv. Tusen takk.

David Knyazhevich fra Donetsk mistet sin kone og Daniil mistet moren sin. Hun fikk hjerteattak og døde da ambulansen ikke nådde frem til sykehuset på grunn av krigen.De fikk ingen støtte fra det offentlige. I april reiste de ved hjelp av Exodus Nord til Israel. Tusen takk til alle giverne som hjelper traumatiserte ukrainske jøder til en ny start i Det Lovede Land.

The 2018 Aliyah Day Conference

Immigrasjon til Israel, internasjonal konferanse i Jerusalem.

Daglig leder Grethe Tangen Olsen holder tale under konferansen i oktober 2018.

Les hennes tale her:

talekonferanseailyahdayconference.docx

Immigrantfamilie fra Shyrokino

Shyrokino er en av de mest rammede byene i Øst-Ukraina. Den ligger tretti kilometer fra Mariupol, og er et perfekt sted for å starte et angrep på Mariupol. Derfor ble byen stormet av ukrainske separatister etter fredsavtalen i Minsk ble undertegnet, før våpenhvilen trådte i kraft. De ønsket å innta byen før våpenhvilen skulle begynne. Likevel kjempet den ukrainske hæren tilbake og angrepet ble slått ned. Dette har ikke stoppet opprørernes ønske om å innta byen. Beskytningen stopper ikke på tross av våpenhvilen. For øyeblikket er byen bebodd av noen titalls mennesker. Resten har rømt fra slagmarken. Shyrokino har blitt forvandlet til en spøkelsesby.

Familien Prozorov ble, under et angrep, hjulpet ut av byen av kristne frivillige. Hjemmene deres er ødelagt, men de har beholdt det mest verdifulle - deres liv. De regner ikke med noen støtte fra regjeringen. De forventer ikke at myndighetene skal gi dem noen sosiale goder, jobb eller nye hjem. Den unge familien vil ikke ha noen sjanser til å ha det livet de har hatt før krigen.

Økonomisk støtte har vært en betydelig hjelp for denne familien. Det har gjenopprettet deres tro på folk som ikke vegrer seg mot å hjelpe andre mennesker i de vanskeligste tider.

Alenefar med tre barn til Israel fra Ukraina,

ved hjelp av Exodus NordDet er lenge siden en alenefar reiste til Israel med sine barn. Det skjedde nylig for Aleksandr Maksimov. Moren er tilbake i Ukraina.

For få år siden revnet familielivet til Aleksandr. Han var pilot og hadde god lønn. Så hendte det at han ble diagnostisert med en onkologisk sykdom. Han ble operert, og var lenge under medisinsk behandling. Jobben var borte, og familien fikk det dårlig økonomisk. 

Moren flydde ut av ekteskapet sammen med en annen mann med tryggere økonomi.


Aleksandr hadde intet valg; med sin jødiske bakgrunn kunne han gi en bedre framtid for barna i Israel. Der kunne han også ha bedre mulighet for å bli kvitt sykdommen.

Uten finansiell support var det umulig på dette tidspunktet for han å betale de nødvendige dokumenter for seg og barna. Da var vi der med vår hjelp. La oss be for Aleksandr og barna hans at de må bli integrert i Israel på en måte som gir dem livsgnisten igjen. Det har vi sett utallige ganger skjedd for andre. GTO

Jøder kommer fra Cuba

Min venninne Margaretha Jägerhult henter nå jødiske familier fra Cuba. Hun var en av de første «fiskerne» i Sovjet-Unionen på 1980-tallet. Siden har hun gjort et pionerarbeid i Kina, og hentet kinesiske jøder til Israel, noe Exodus Nord har sponset. (Se nyhetsbrev 4-2007)


Den første gruppen på 10 personer fra Cuba har fått bosette seg i Beer Sheva. Flere familier kommer, sier Margaretha.

MOR med fire barn til Israel fra Ukraina

Enda en alenemorhistorie som ender godt


Faren deres hadde en lei fortid som misbruker av alkohol og narkotika. Det førte til vold mot kone og barn. Det lille han tjente, brukte han på seg selv. Han var også innom fengselet. 


Denne mannen var jøde, fra Russland, og fikk ikke visum til Israel da Irina prøvde å flytte hele familien i håp om å få en bedre tilstand. Israels Ambassade i Ukraina ville ikke gi faren visum siden han hadde vært i fengsel.


Atmosfæren i hjemmet ble mer og mer opprivende. Irina valgte å skille seg, for å berge barna. Det skjedde ikke offentlig, men faren stakk av til Russland mens hun strevde med å brødfø familien. Irina fikk ingen sosial hjelpestønad fra det offentlige. Igjen var Irinas eneste sjanse å reise til Israel. Hennes ønske var at barna skulle bli oppdradd i jødisk tradisjon, kultur og religion, - og at hennes barn skulle lære å respektere staten.


Men: hun stod nå foran en del problemer. Siden skillsmissen hennes ikke var offentlig, måtte hun skaffe dette papiret, også ved hjelp av mannen. Han måtte også gi henne tillatelse til å ta ut av landet de fire barna hans. Irina dro til mannen i Russland tre ganger. Hun må dra den fjerde gangen for at papirene skal være i orden.


Irina har ikke finanser nok til å skaffe reisedokumentene som trenges. Hennes eldste sønn har fått plass på en skole i Israel til høsten, og de vil svært gjerne komme tidsnok til landet for skolens begynnelse.


Exodus Nords kontakt i Ukraina (organisasjonen PeopleWhoCare) har blitt kjent med Irinas situasjon, og ber oss hjelpe. Det har vi faktisk allerede gjort. Vi har sendt noe penger, men berdere alle givere til Exodus Nord om fortsatt å hjelpe, så vi tilsammen kan hjelpe jødene til Israel. Disse fire barna vil få det bra i Israel, og Israel vil ha god hjelp av dem. Pengene går til dokumenter og reise til flyplassen. Flyreisen betaler alltid den israelske stat. La oss be om at reisen til Israel går bra, og at familien snart får komme ut. GTO

Jelena er framme i Israel

Exodus Nord har arbeidet i seks av landene i tidligere Sovet siden 1994. Vi begynte med norske busser og norske bussjåfører i Russland tilknyttet Jewish Agency, jødiske samfunn og Messianske forsamlinger, og hjalp jøder til Israel.


Senere ansatte vi russiske sjåfører, da Russland ikke lot norske sjåfører være inne i landet mer enn to uker (for å gi fra seg hjelpesendingen). Russland var redd for arbeidsplassene sine. Noen av bussene våre fungerer ennå, men det direkte arbeidet nå har vi i Ukraina. Der har vi samarbeid med organissasjonen »PeopleWho Care» («Folk som bryr seg»). De leiter opp jødiske barn og ungdom med hele familier som har det vanskelig.


En av disse var Jelena med den lille sønnen sin. Vi har skrevet tidligere om hennes kamp for å komme ut av landet for å kunne emigrere til Israel.


Hun kom til Israel for to år siden, og slo seg ned i Migdal, et lite stykke vest for Nasaret, i nordvest-enden av den store Jisraelsletten. Der har mange fra hennes by i Ukraina slått seg ned. Nesten alle i hennes blokk er fra Ukraina. Og de hjelper hverandere. Tolken hennes,


GAVER: Jelena overøser Exodus Nords leder med gaver for å vise sin takknemlighet.


VISER BILDER: Vi ser på bilder fra hennes liv i Ukraina.


som bor i leiligheten ved siden av, kom for 10 år siden. Han visste hva Jelena trengte, og hjalp. Jelena hadde besteforeldre i Haifa da hun kom, men innen et halvt år var begge døde. Det var den eneste slekt hun hadde i Israel. Vi besøkte Jelena i vinter. Hovedveiene er gode i Gallilea, og vi fant lett fram til Migdal, og hennes adresse. Gjett om hun ventet oss!! Den flottestekake en kan lage stod på bordet. Og fine presanger hadde hun kjøpt til oss. «Jeg er så takknemlig,» sa hun. «Uten deres hjelp kunne jeg ikke ha kommet til Israel, og min sønn ville ikke hatt særlig mulighet i livet», la hun til. Hun hadde så store problemer med å skaffe dokumentene som hun trengte, at Jewish Agency kontaktet «People Who Care», som igjen gikk til Exodus Nord for hjelp. Jo, vi ville hjelpe Jelena, slik vi har hjulpet mange andre. Takk til dere givere!!

Fedreløse jødiske unggutter til Israel

For tre år siden døde faren til Sergey og Andrey Komarovskiy av kreft. Han var jøde.

I løpet av neste år giftet moren seg igjen, og fikk en datter. De flyttet ut av byen Vinnitsa i Ukraina. Guttenes nye stefar ville ikke adoptere dem og heller ikke gi dem mat og klær, noe moren ikke var i stand til økonomisk.


Guttene ble plassert i hjemmet til en rabbi. Der hjalp de til i husholdningen, og studerte ved rabbiens skole.Etter endt skolegang forberedte guttene seg på å emigrere til Israel, men hadde ingen penger til å betale nødvendige utreisedokumenter. Exodus Nord hjalp dem, gjennom våre kontakter: «People Who Care» («Folk som bryr seg») i Ukraina.

Guttene har nå reist til Israel på Israels studieprogram (JAFI-programmet), der Israel legger tilrette for dem både å studere og få noe arbeid mens de studerer. Guttene kommer også til å gå videre inn i armèen.

TAKK skal dere ha alle Exodus Nords givere!!

Irina ga ikke opp; hun kom til Israel

Jødiske Irina ble skilt for mange år siden, og siden den tid har hun greidd å forsørge datteren sin. Alle hennes slektninger er døde.


Irina har strevt for å få endene til å møtes. Hun arbeidet som selger på en markedsplass, men tjente knapt til å overleve. Tankene hennes gikk til Israel.

Men med gjeld på leiligheten ville ikke de ukrainske myndighetene la henne reise ut av landet. Foruten dette hadde hun mye strev for å bevise sin jødiskhet.


Da kom Exodus Nords kontakter inn i bildet. Vår konsulent greide å få ut fra arkivene morens og bestemorens dokumenter som beviste deres jødiskhet.


Med noe hjelp fra Exodus Nord fikk Irina en ordning angående leiligheten. Hun måtte arbeide hardt, men var oppmuntret over å kunne komme seg ut av landet. Denne «stå-på»-holdningen hjalp henne, og hun er nå i Israel.

Også familien Pavlovskiy fikk hjelp av Exodus Nord

Yevgeniy Pavlovskiy ble skilt fra sin ikke-jødiske kone. De hadde tre barn sammen, og hun forlot dem alle under Yevgeniys ansvar. Da Yevgeniy tenkte på å emigrere til Israel, gav eks-konen tillatelse til å la barna bli med - på en betingelse: hun ville overta leiligheten de hadde i Kiev.


Først sendte Yevgeniy deres to sønner til Israel på Israels studieprogram. Han selv og datteren Ilona flyttet ut av leiligheten til noen venner.

Yevjeniy er lege. En leges lønn i Ukraina er ikke større enn 120 EUR i måneden (knappe 1000 kr.), så han gjennomlevde harde tider for å kunne forberede utreisen, også for seg og datteren. Pengehjelpen han fikk fra Exodus Nord hadde avgjørende betydning for han. Nå bor han i Israel med sine tre barn.TAKK skal dere ha, alle Exodus Nords givere!!